Anvendelse
Porren kan spises rå, men kan også dampes, koges, bages, grilles, sylte, steges, sauteres, marineres, blancheres og friteres.
Brug porren i kolde og varme supper, bagværk, tærter, wokretter, farserede, kolde og varme salater , æggekage, omeletter, gratin, fond, saucer, simreretter, råkost, risretter, lasagne og farsering af kød.
Tips og tricks
Du kan bruge porren i de fleste retter i stedet for løg. Tilsæt den rå i rodfrugtmos, bland den i gærdejen til brød, kom den i farsretter, fritér den og brug den som topping på suppe og fyld i wraps og pitabrød.
Opbevaring
Den mest sikre form for lagring af porrer er ved at sætte dem på køl ved en temperatur på maks. 5 grader og høj luftfugtighed.
Mere viden om porren
Porre (Allium porrum L.) er en toårig plante der ligesom løg hører til liljefamilien. Porre er en af de ældste grønsager, hvis oprindelse er ukendt. Det antages, at den stammer fra Middelhavslandene eller den nære Orient. Det er uvist hvor længe vi i Danmark har anvendt porrer i madlavningen.
Efter porresortens udviklingstid inddeles de i grupperne: Sommer, efterår, tidlig vinter og vinter. De tidligste sorter er typisk meget lange og lysegrønne, mens de sene sorter er korte og blågrønne. Der er også forskel på hvor opretstående porrerne er. De ældre sorter er generelt mere vifteformede end de nutidige sorter, som har mere opretstående blade.
For at kunne levere porrer i hele sæsonen, bliver den tidlige produktion plantet ud fra midt i marts og dækket med fiberdug for at fremme tidligheden. De første porrer høstes typisk midt i juli og de sidste høstes omkring starten af maj.
Vitaminer m.m.
Ved påvirkning af enzymet allinase, der frigives ved såring af cellerne, omdannes cellernes indhold af alliin til den antioxidante og bakteriedræbende svovlforbindelse, allicin, som giver planten dens skarpe lugt og smag.
Anvendelse
Broccolien kan spises rå, kogt eller dampet i salater, tærter, wokretter og ovnretter.
Tips og tricks
Gå efter den mørkegrønne farve når du køber broccoli.
Du kan også spise broccolistokken. Skær den i tynde skiver eller stænger og brug den som resten af broccolien. Stokken er rigtig lækker i f.eks. sammenkogte retter.
Opbevaring
Den mest sikre form for lagring af broccoli er ved at sætte dem på køl ved en temperatur på maks 5 grader og pakket for sig selv i papir- eller plasticpose, da broccoli er ethylen følsom. Ethylen er en luftart broccolien udskiller, som fremmer dens modning. Ved kølig opbevaring, kan man holde ethylenproduktionen på et lavt niveau – og dermed sinke modningen.
Mere viden om broccoli
Broccoli (Brassica oleracea var. italic) er i familie med blomkålen, men blomsterstanden er løsere opbygget. Navnet broccoli kommer fra det latinske brachium, som betyder arm eller gren.
Broccolien er udviklet fra vilde kål og har været kendt i Middelhavsområdet siden Romerriget.
Broccolien har været brugt i de danske køkkener siden 1920erne og er i dag en velkendt spise.
Hos Østerkrog dyrker vi forskellige sorter for at sikre en sæsonlængde, der begynder i midt juni og slutter i november.
Vitaminer m.m.
Broccoli indeholder en del sundhedsfremmende stoffer bl.a. et stof der hedder sulforaphan. Den er desuden rig på A-vitamin, men indeholder også meget af vitaminerne B2, B6, folacin, C og K. Derudover har broccoli et stort indhold af mineralerne calcium, mangan og kalium samt af kostfibre.
Anvendelse
Blomkål kan anvendes rå, let kogt, i gratin, wokretter og supper.
Tips og tricks
Skær blomkålsbuketterne papirtynde og mariner dem med olivenolie, dild, salt og peber. Server dem til fisk.
Prøv også at blanchér buketterne i smør og salt, hvilket får lidt af kålsmagen til at aftage sig lidt. Server som tilbehør til mange former for kød.
Del blomkålsbuketterne i mini buketter og brug dem rå i salaten.
Opbevaring
Den mest sikre form for lagring af blomkål er ved at sætte dem på køl ved en temperatur på maks. 5 grader og pakket for sig selv i papir- eller plasticpose, da blomkål er ethylen følsom, og derved kan blive blødere og gulne.
Mere viden om blomkål
Blomkål (Brassica oleracea var. Botrytis) er en rigtig sommerspise. Blomkål har været dyrket i vesten siden 1600-tallet.
Blomkål er faktisk en blomst der består af en mængde blomsterknopper, som sidder samlet i buketter omkring stokken.
Hos Østerkrog høster vi blomkål fra juni til november. Vi gør en dyd i at have sunde og sprøde blomkål til de danske forbrugere.
Vitaminer m.m.
Blomkålen har et stort indhold af C- og K-vitamin, B6 og pantotensyre. Derudover har blomkål et stort indhold af mineralerne fosfor og kalium samt kostfibre.
Anvendelse
Ærter er gode som tilbehør, i salater, saucer og supper.
Tips og tricks
Ærter skal være lysegrønne, runde og saftfyldte. Hvis ærterne bliver for gamle, bliver de kantede og melede.
Ærter kan let fryses efter en let blanchering.
Opbevaring
Ærter opbevares bedst så køligt som muligt og gerne på frost.
Mere viden om ærter
Ærten (Pisum sativum) hører til ærteblomstfamilien (Papilionaceae) og der findes rigtig mange æretsorter. Hos Østerkrog dyrker vi grønne ærter af sorterne Avola, Progrs no9, Lilleskov og Utrillo.
Ærter er en af de ældste afgrøder, der findes. De har været dyrket i titusinder af år og stammer sandsynligvis fra Mellemøsten og Asien.
Det danske kølige sommerklima er ideelt til ærtedyrkning.
Vitaminer m.m.
Ærter har et stort indhold af vitaminerne A, B, niacin, pantothensyre, C og K, af mineralerne fosfor, jern, mangan og kalium samt af kostfibre.
Anvendelse
Forårsløg kan bruges i stedet for løg, i salater, som krydderurt, i wok og er også gode dampede som tilbehør til kød og fisk.
Tips og tricks
Hak forårsløg fint og brug den som topping på smørrebrød.
Opbevaring
Opbevar forårsløg i køleskabet omkring 5 grader.
Mere viden om forårsløg
Forårsløg (Allium fistulosum) tilhører den gruppe af løg der hedder som er i familie med rødløg og purløg. Forårsløg ligner små porrer med et tyndt hvidt skaft og grøn top.
Vitaminer m.m.
Forårsløg er fyldt med A-vitamin og indeholder desuden C-vitamin, betacaroten og calcium.
Hos Dangrow lytter vi til vores kunder. Vi laver hele tiden forsøg med nye sorter og grøntsager, for at lære mere om dyrkningsmetoder, grøntsagernes sundhed og spisekvalitet. Samtidig følger vi med i hvilke spændende grøntsager der kunne ske at blive danskernes nye foretrukne spise. Vi laver blandt andet forsøg med køkkenporrer. Kontakt os gerne, hvis du har forslag til nye sorter, grøntsager eller dyrkningsmetoder.